A bió vagy az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek talán még mindig a luxus kategóriába számítanak, hiszen kissé drágábbak a kommersz társaikhoz képest. Az ár azonban ebbe az esetben ne vezessen bennünket, hiszen ha bió élelmiszert vásárolunk, valójában jóval többet kapunk pénzünkért.
Nézzünk néhány pozitívum érvet, mely segíthet a bió térfelére dönteni a mérleg serpenyőjét.
1, A kevesebb több
Minden egyes vizsgálat bebizonyította, hogy a bió, vagy az ökológiai gazdálkodásból származó zöldségek, gyümölcsök, sőt hús és tejtermékek jóval több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a mára hagyományos gazdálkodásnak betudott permetszerrel, műtrágyával megtermelt és adalékanyagokkal előállított élelmiszerek.
Így tehát a bió egyszerűen jobb, értékesebb és finomabb is. Elég tehát kevesebbet fogyasztani belőlük, és a szervezetünk jóval több értékes anyagokhoz jut hozzá.
Ami tehát látszólag drágább, az valójában olcsóbb.
2, Sokkal több az antioxidáns a bióban
A bió élelmiszerek egyszerűbben jobbak – ami azt is bizonyítja, hogy jóval több antioxidánst tartalmaznak, mint a boltban kapható kommersz ételek.
A British Journal of Nutrition című lapban publikált tanulmányban megerősítették, hogy az organikus körülmények között „felnőtt” zöldségekben, gyümölcsökben magasabb az antioxidáns szint.
Kiderült, hogy a bió zöldségekkel, gyümölcsökkel, gabonával, magokkal annyival több az antioxidánst tudunk bevinni a szervezetünkbe, mintha még 1 vagy 2 extra adagot ettünk volna belőlük!
Miért annyira jó nekünk az antioxidáns
Az antioxidánsok nélkülözhetetlenek a testünk egészséges működéséhez. Étrendünket ezért ennek megfelelően kell összeállítanunk.
Az antioxidánsok többek között azért is fontosak, mert védik a sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól, illetve a védik sejtek DNA-jukat.
Ezek a szerepük minden esetben fontosak, azonban korunkban, amikor a daganatos megbetegedések szinte már járványszerűen vannak jelen, különös jelentőséggel bírnak.
De az antioxidánsok a gyermeket tervező párok számára is nagyon fontos, hiszen a DNS-ket hordozó ivarsejtjeink termeléséhez, egészségéhez alapvető az egészséges táplálkozás, ezen belül a bió, öko ételek bőséges fogyasztása.
Forrás: www.happywoman.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: