A puffadás egy igen-igen kellemetlen állapot – gondolom, ebben nincs vita, de vajon mindig a gáz a gáz? Sajnos nem – a puffadás hátterében ugyanis előfordulhat némely betegség is, például reflux vagy akár IBS is.
Nézzünk most öt olyan esetet, mikor nem betegség okozza a puffadást. Ezeket azért jó tudni, mert kis odafigyeléssel megelőzhetjük őket.
1, Ha túlettük magunkat
A gyomrunk befogadóképessége véges – sajnos ez akkor is így van, ha nagyon finom az étel előttünk, de érdemes időben abbahagyni a kajálást, mielőtt túl késő lesz. Ellenkező esetben nem csak a gyomorfeszüléssel és a savval lesz gondunk, hanem a gázképződéssel is, főként, ha sok sós és szénhidrátot tartalmazó ételt pakoltunk bele.
A mértéktartás mindig előnyös az életben!
2, Buborékok
Gondoljunk csak bele, mennyi buborékot iszunk meg, ha szódavizet, pezsgőt, kólát és hasonlókat veszünk magunkhoz. Ilyenkor egy az egyben megtöltjük buborékokkal az emésztőrendszerünket. A következményekről nem kell talán szót ejteni…
3, Ha túl gyorsan eszünk
Ha gyorsan eszünk, óhatatlanul levegőt is lenyelünk, ami bejut a „csőrendszerbe”.
A gyors evés másik hátránya, hogy nem rágjuk meg alaposan a falatokat. Így sajnos a gyomrunk nem képes ellátni teljes mértékben a feladatát, így félig emésztetlenül halad tovább az „anyag” a bélszakaszokba, ahol bizony elindul a gázosodás.
Érdemes tehát komótosan enni –megélni az étkezés méltóságát és élvezni minden falat ízét, hogy közben legyen idő kényelmesen megrágni a falatokat.
4, Ha tejet iszunk, de nem bírjuk
A tej egyik legvitatottabb élelmiszer napjainkban, képes megosztani az embereket: tejszerető és tejutáló táborra. Az igazság valószínűleg ebben az esetben is valahol középen lehet.
Annyi igaz, hogy a tejcukrot a felnőttek jelentős része egyáltalán nem vagy csak részben képes lebontani, amit köznyelven laktózérzékenységnek hívunk. Ez pedig sajnos puffadással, gázosodással is járhat –amitől persze egy időre elmehet a kedvünk a tejfogyasztástól.
5, Ha lisztérzékenyek vagyunk
Sajnos egyre több kortársunk szenved a „liszttől”, a gluténtől, mely igen csak megnehezíti a mindennapokat. Nemcsak azért, mert a liszt és a kenyér mégis csak alapélelmiszer, amit nehéz pótolni, hanem azért is, mert hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat.
Forrás: www.webmd.com
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: