A reggeli kávé nélkül már elképzelni sem tudjuk az életet. Nélküle kevesen vagyunk képesek értelmes arcot vágni sokszor, főleg hétfő reggel… Azt azonban már kevesebben tudjuk, mennyi pozitív oldala van a kávénak és a teának.
Azokban az országokban, ahol komoly tradíciója van a teafogyasztásnak, mint például Kínában vagy Indiában, jóval kisebb esetben fordulnak elő bizonyos betegségek. És nem véletlenül! Mit tud a kávé és a tea?
Segítenek megkötni a szabadgyököket
Mind a kávé, mind a tea gazdag antioxidánsokban, melyek támogatják a szervezetünket a naponta képződő szabadgyökökkel szembeni küzdelemben. Tudvalevő, hogy a szabadgyökök károsíthatják a sejtjeinket, ami ha megvalósul, komoly betegségek kialakulását okozhatják.
II. tipusú diabétesz
A cukorbetegség korunk egyik legkomolyabb kihívása – melyet jobb megelőzni. Talán kevesen gondolnák, hogy a kávé és a tea segíthet a II. típusú cukorbaj kialakulásának a megakadályozásában.
Hogyan? Éppen az említett magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően.
A kávéban sok olyan fajta antioxidáns van, mely segít alacsonyan és stabilan tartani a vércukor szintet. A teában található antioxidánsok pedig a cukor feldolgozásában támogatják a szervezetünket.
Rák kialakulása
A kávé és főleg a zöld tea képes támogatni a szervezetünket a rákos sejtek „elpusztításában”. Újra az antioxidánsoknak adhatunk hálát, főként a teában található polifenoloknak.
Epekő
Mind a kávé, mind a tea vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik, ami jól jöhet, ha némi „dugulás” következik be valahol a testünkben. Így van ez például epekő esetén is, ami bizony komoly fájdalommal és emésztési nehézségekkel jár együtt.
A rendszeres kávé és teafogyasztás hozzásegíthet a szervezetünk „átöblítésében”, ami csökkentheti többek között a kőképződést.
Jól jöhetnek fogyókú ra idején
Midenképpen jobban járunk, ha cukrozott italok és gyümölcslevek helyett inkább teázunk. A kávé és a tea ugyanis gyakorlatilag nulla kalóriával rendelkezik.
Forrás: www.happywoman.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: